169

Nicolas Lee

Roxbury Living Room

Roxbury, a community within the inner city of Boston, seeks to become a more pedestrian-friendly city center. The Roxbury City Room is a project that is aimed to engage with the surrounding community, acting as a public living room and promoting healthy and active lifestyles. The proposed building is a new urban typology that radically mixes housing, hotel, retail, community, youth, and wellness facilities.

Taking advantage of its close proximity to the South End, Roxbury Community College, Northeastern University, and Boston University Medical Center, along with the local gem—Jim Rice Field, the Roxbury City Room intends to become a core that houses a radical mix of programs and users. Including so many different types of programs, each with their numerous corresponding requirements, results in various shapes, forms, and typologies. In order to address these diverse needs and to maximize their performance, each individual institution has been given its own shape. Each shape is then stacked together to create an amalgamation of different programs, allowing the sharing of programs and spaces, and promoting interaction between different types of users. The resulting project has a dual personality—it acts as an iconic and bold architectural manifestation as well as a highly pragmatic organization of programs.

About The Designer

Nicolas Lee holds the M.Arch from Harvard GSD (2015), and a B.Arch from Syracuse University’s School of Architecture (2012). Nicolas is the recipient of the JCHS Outstanding Housing Design Prize, ASLA Student Honor Award, Dean’s Citation for Excellence in Thesis Design and Runner-up in Europan12. Previously, Nicolas worked at OMA and MVRDV in Rotterdam, Netherlands and at the MIT Design Lab in Cambridge, MA.